top of page
2015-04-18 09.35.48-2.jpg

ONS VERHAAL

Vereniging


Overijse had vroeger een rijke biertraditie met tal van brouwerijen. Niet alleen in het Pajottenland, maar ook hier werden lambiekbieren en geuze gemaakt! Van 1952 tot 1977 werd in Overijse zelfs de bekende Leffe gebrouwen door brouwerij Lootvoet. Van dat alles is maar weinig overgebleven. Sterker nog: er kwamen in Overijse (en omstreken) steeds meer druivenserres en Overijse profileerde zich gaandeweg als het mekka van de tafeldruif en het centrum van de Druivenstreek.

De Overijsese brouwcultuur gaat terug tot vóór 1640. Wanneer de gemeente (de Vryheyt Overijse) in 1698 besliste om de camme (een oud woord voor brouwerij) tegenover de kerk over te kopen van de familie Van Meldaert, is de Vryheytscamme (de gemeentelijke brouwerij) een feit.
Na de dorpsbrand van april 1692 werden een veertigtal huizen vernield, alsook drie van de vier brouwerijen. In 1699 gaat de gemeente over tot de herstelling van haar brouwerij. In 1704 verkoopt de gemeente de Vryheytscamme aan Lambertus Van Billoen. De familie Van Billoen houdt de brouwerij zeer lang binnen de gelederen, maar via overervingen komt ze uiteindelijk terecht in de handen van de familie De Page.

De brouwerij werd op het einde van de 19de eeuw vervangen door een nieuwe brouwerij aan het Begijnhofplein. In de jaren 60 van vorige eeuw brouwde de brouwerij De Page haar laatste bier... 

 

In 2012 vatten vijf vrienden het plan op om de rijke bierbrouwtraditie van Overijse nieuw leven in te blazen.  Zij richtten de feitelijke vereniging Vryheytscamme op. De bedoeling is om de rijke, lokale biertraditie in stand te houden en te promoten. Dat willen ze doen door kennis op te bouwen over het bierbrouwen, brouwerijen te bezoeken, bierproeverijen te organiseren, zelf bier te brouwen, eigen recepten te ontwikkelen en de lokale bier- en brouwerijgeschiedenis van de Druivenstreek te bestuderen.

Na tal van proefbrouwsels was de biervereniging in 2014 klaar met een eerste eigen recept. Dat viel zo goed mee dat er beslist werd om dat bier op grotere schaal  te laten brouwen : de Prins van Horne was geboren! In 2019 wordt een pittige blonde aan het assortiment toegevoegd. Hou onze website in het oog!

Ambrosius van Hornes.jpg

WIE WAS DE PRINS van HORNE?

Een beetje geschiedenis...

 

Het kasteel van Overijse komt in 1595 in het bezit van Gerard van Horne (1560-1612). Zijn zoon Ambrosius van Horne(1609-1656) noemt zich graaf van Horne.  

 

De Vrijheid Overijse wordt op 19 oktober 1677 door de Spaanse koning tot prinsdom verheven. Eugeen Maximiliaan van Horne (1631-1709) mag zich de eerste Prins van Horne noemen.

Diens zoon, Filips Emanuel van Horne (1661-1718) is de tweede Prins van Horne en heeft tal van belangrijke functies in de Spaanse Nederlanden. Uit zijn huwelijk met Marie Anne Antoinette de Ligne komen vier kinderen voort.

 

De oudste, Maximiliaan Emanuel van Horne (1695-1763) is de derde (en laatste) prins van Horne. Wegens geen mannelijke erfgenamen duidt hij zijn oudste dochter Maria Theresia aan als erfgenaam. Die trouwt met vorst Philip Joseph van Salm-Kyrburg, waardoor de eigendommen en de titels in het bezit komen van de prinsen van Salm-Kyrburg. De Hornes liggen begraven in de crypte van de Sint-Martinuskerk van Overijse.

 

Waarom Ambrosius van Horne incognito wil blijven...

 

In 1646 werd Ambrosius door de koning van Spanje benoemd tot generaal der artillerie. In de Spaans-Franse oorlog verdedigde hij de belangen van de Spaanse koning. Hij werd verraden door “De Mercy”, een Franse abt, die beweerde dat hij plannen had om de Spaanse Nederlanden aan Frankrijk uit te leveren. Met een valstrik werd hij aangehouden en vervolgens bracht hij drie jaar door in een Antwerpse gevangenis.

Verder stamt Ambrosius van een prestigieuze familie uit de 16de eeuw. Sommige van zijn afstammelingen hebben er echter een zootje van gemaakt. Zijn achterkleinkind, Antoon-Jozef werd in Parijs geradbraakt omwille van de moord op een beurshandelaar. Frederik-Jan-Otto, de echtgenoot van de laatste echte “van Horne”, Maria Theresia eindigde in 1794 op het schavot in Parijs. Zijn zoon, Frederik-Ernst trad in dienst van Napoleon en stelde zich kandidaat voor de Belgische kroon. Je zou voor minder incognito willen blijven…

bottom of page